Overslaan en naar de inhoud gaan

Info voor ouders

Uw zoon of dochter heeft binnenkort een diploma secundair onderwijs op zak en zet dan misschien de stap naar het hoger onderwijs. Als ouder speelt u uiteraard een belangrijke rol bij het maken van zijn of haar studiekeuze, maar hoe begint u daar nu aan?

Maakt uw zoon of dochter zich ook stilaan klaar om een nieuw studiehoofdstuk in het hoger onderwijs te beginnen? Een fijn vooruitzicht! Al komen er ook heel wat vragen en beslissingen bij kijken. Een succesvolle studiekeuze maak je nu eenmaal niet in één dag. 

  • Uw student in spe moet heel wat knopen doorhakken om de juiste match te vinden. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

  • En natuurlijk moeten er ook allerlei praktische zaken geregeld worden, zoals toelatingsvoorwaarden, leerkrediet, studiekosten, huisvesting ...

Als ouder heeft u een belangrijke rol in dit studiekeuzeproces. Maar mogelijk zit u zelf óók met de nodige vragen. Wij helpen u graag op weg met handige tips & tricks, zodat u samen met uw zoon of dochter tiptop voorbereid aan dat nieuwe hoofdstuk kunt beginnen.  

Veelgestelde vragen door ouders

Zit je met vragen over de studiekeuze van je kind of een jongere die je begeleidt? Laat je gegevens achter en krijg een overzicht van de meestgestelde vragen door ouders in je mailbox. Mét antwoorden uiteraard. 😉

Kan je nog extra hulp gebruiken? Vink dan zeker aan dat je onze nieuwsbrief voor ouders wil ontvangen. Dan bezorgen we je meer handige tips én uitnodigingen voor onze infomomenten. Je krijgt max 1 mailtje per maand van ons. Beloofd!

 
 

Infomomenten voor ouders

Doorheen het jaar organiseert AP Hogeschool een aantal webinars en één online infodag voor ouders van kandidaat-studenten. Tijdens de webinars geeft studiekeuzecoach Anne je meer inzicht in hoe je als ouder, plusouder, supporter, ... je studiekiezer kan ondersteunen. Aan de hand van de drie fases van het studiekeuzeproces krijg je concrete tips en handvaten om mee aan de slag te gaan. 

In de online infodag voor ouders van studiekiezers krijg je daarnaast ook nog eens een helder overzicht van hoe het hoger onderwijs eruit ziet. We geven antwoord op praktische vragen als

  • Wat is het verschil tussen een graduaat, professionele en academische bachelor?
  • Aan welke toelatingsvoorwaarden moet je voldoen om te starten?
  • Hoeveel kost studeren nu eigenlijk?
  • En: Op kot gaan in Antwerpen, hoe pak ik dat aan?

Opleidingstypes

Om je slaagkansen te verhogen, kies je best voor een studiedomein in het verlengde van je interesses. Maar ook het type opleiding (graduaat, bachelor, master) kan een doorslaggevende factor zijn. 

Ontdek ons opleidingsaanbod

Met meer dan 60 opleidingen zit er in ons ruime opleidingsaanbod voor ieder wat wils. 

Tips van onze expert

Studiekeuzestress? AP-lector en opvoedingsexpert Steven Gielis biedt exclusieve tips en inzichten om uw zoon of dochter te coachen in het studiekeuzeproces. 

Studiekosten

Een hoger diploma is goud waard, maar er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. Deze courante studiekosten moet u alvast zeker incalculeren. 

Leerkrediet

Het leerkrediet is een 'rugzak' van 140 studiepunten die iedere student ontvangt bij het begin van zijn hogere studies. Maar hoe zit dit systeem nu juist in elkaar? 

Ondersteuning op maat

In het hoger onderwijs wordt heel wat zelfstandigheid verwacht. Maar dat betekent heus niet dat we onze studenten zomaar aan hun lot overlaten.